Muinaisuus kiinnostaa

Elokuvateollisuus rakastaa antiikin Kreikkaa. Brad Pitt seikkailee Akhilleuksena, Colin Farrell heiluttelee vaaleita kutrejaan Aleksanteri Suurena ja Gerard Butler ärjyy persialaiset maanrakoon Spartan Leonidaana. Miehiset sankaritarut heräävät eloon, kun Henry Cavill ammuskelee taikajousella, Sam Worthington taistelee Medusaa vastaan ja Dwayne The Rock Johnson pullistelee lihaksiaan sotajoukkojen edessä.Herakles.jpg

Kirjakustantamojättiläiset ovat iskeneet silmänsä antiikin Rooman vaiheisiin, erityisesti tasavallan viimeisiin vuosiin. Niin Conn Iggulden (HarperCollinsin tallissa) kuin vastikään edesmennyt Colleen McCullough (muun muassa Simon & Schusterilla) ovat kirjoittaneet Rooman tasavallan romahduksesta. Myös moni muu kustantamo ja kirjailija on kääntänyt katseensa myöhäisantiikin tarinoihin.

On helppo ymmärtää, miksi antiikin suurvallat ovat suosittuja kirjojen ja elokuvien aiheita. Länsimainen kulttuuri on rakennettu kreikkalaisten ja roomalaisten laskemalle perustalle. Yhtymäkohtia nykyaikaan löytyy vaikka millä mitalla, ja niiden löytäminen on palkitsevaa niin lukijalle kuin kirjoittajalle. Monet länsikulttuurin piirteet muistuttavat Rooman tasavallan lopunaikaa: superrikkaiden valta kasvaa, demokraattiset instituutiot horjuvat ja vahvat populistiset johtajat keräävät suosiota.

Miksi sitten kirjoitan Assyriasta enkä vaikkapa Kreikasta tai Roomasta? Vastaan kysymykseen blogipäivityksen seuraavalla sivulla.

 

Artikkelikuva: Roomalaiset keisarinpäät tuijottelevat New Yorkin Metropolitan-museossa.

Toinen kuva: Tarusankari Herkules pelaa pesäpalloa Pariisin Louvressa.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s